Putin ei ole hullu vaan varas – siksi Suomen kannattaa liittyä Natoon!

Sota on kustannuslaskelmaa. Kukaan, edes Putin, ei hyökkäile sinne sun tänne huvin vuoksi.

Putin ei ole hullu vaan rikollinen. Hän on valmis käyttämään väkivaltaa ja varastamaan sekä omalta kansaltaan että muilta sen, mitä tarvitsee.

Putin ei kuitenkaan lähde ryöstöretkilleen mihin hintaan tahansa. Jos sodan kustannus on suurempi kuin saavutettavissa oleva hyöty, sota ei kannata.

Kustannuksiin lasketaan paitsi raha myös kaikki muu: ihmishenget, poliittiset seuraukset ja niin edelleen. Lopputulos on, että sota on aina tajuttoman kallista.

Koska Putin on hyökännyt Ukrainaan, hänen laskelmissaan Ukrainasta täytyy olla ryöstettävissä jotakin erittäin arvokasta. Putinin tavoitteet eivät toki ole salaisuus. Hän on sanonut useaan otteeseen esimerkiksi sen, että NATO ei saa laajeta itään.

Mikäli Putin saisi käskyvaltaansa Ukrainan poliittisen johdon, hän varmistaisi, ettei Ukraina koskaan havittele NATO-jäsenyyttä. Se kuitenkin edellyttää nykyisen poliittisen johdon vaihtamista toiseksi, ja sen Putin on päättänyt tehdä väkivalloin.

Putin myös haluaa, että Krim liitetään Venäjään. Syy on raha. Krimillä on valtava määrä kaasua, ja Venäjä on maailman suurin kaasun viejä. Ukraina on siten Venäjän kilpailija kaasun viennissä 

Jos Krim olisi osa Venäjää, Putin saisi siellä olevan kaasun. Samalla Krimin kaasutulot olisivat pois Ukrainalta. Se edelleen estäisi Ukrainaa vahvistumasta taloudellisesti liikaa, mikä on Putinin etupiiriajattelulle edullista.

Putin ei toki halua, että Nato laajenisi myöskään Suomeen, mutta Suomessa ei Putinille ole muita samoja intressejä kuin Ukrainassa.

Lisäksi Krim on käytännössä saari, jonne vuoteen 2014 saakka juomavesi tuli manner-Ukrainasta. Kun Putin vuonna 2014 valtasi Krimin, Ukrainalla ei ollut enää intoa pitää Krimiä moisen ylellisyyden eli juomaveden piirissä. Niinpä Ukraina esti makean veden juoksutuksen Krimille. Venäjä on sen vuoksi joutunut hankkimaan vettä Krimille muita reittejä, mikä on tolkuttoman kallista.

Kaiken tämä lisäksi Ukrainassa on merkittävä venäjänkielinen ja -mielinen väestö sekä muutenkin vahva historiallinen side Venäjään. Ukraina oli myös osa Neuvostoliittoa.

Ukraina Neuvostoliitossa

Putin ei toki halua, että Nato laajenisi myöskään Suomeen, mutta Suomessa ei Putinille ole muita samoja intressejä kuin Ukrainassa. Lisäksi hyökkääminen Suomeen olisi paitsi sotilaallisesti myös poliittisesti vielä huomattavasti Ukrainaakin korkeampi kustannus.

Toisin sanoen Ukrainasta on ryöstettävissä paljon enemmän kaikenlaista paljon pienemmillä kustannuksilla kuin Suomesta.

Siksi vaikka Putin onkin hyökännyt Ukrainaan, on Suomeen kohdistuvan hyökkäyksen todennäköisyys äärimmäisen pieni. Hyökkäys Suomeen ei ole mahdoton, mutta erittäin epätodennäköinen. Kun kerran on näin, miksi Suomen pitäisi liittyä Natoon?

Syy on, että me emme tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Suomen tämänhetkinen Ukrainaa turvallisempi asema on olemassa vain siksi, että Venäjällä ei ole tänne sellaisia intressejä, jotka ylittäisivät sodasta koituvat kustannukset.

Sellainen intressi kuitenkin voi syntyä, minkä lisäksi sodasta koituvat kustannukset voivat laskea. Me emme tiedä, millaiseksi tulevaisuus ja EU muotoutuvat, emmekä me tiedä, kuka on puikoissa Putinin jälkeen. Ehkä hänen laskelmansa ovat toisenlaiset? Ei-jäsenyyden mukanaan tuoma turva jatkuu vain niin kauan kuin Venäjä antaa sen jatkua.

Toisin sanoen Ukrainasta on ryöstettävissä paljon enemmän kaikenlaista paljon pienemmillä kustannuksilla kuin Suomesta.

Jos Suomi liittyisi Natoon, Venäjä suhtautuisi meihin kenties kuin viholliseen, mutta tekisikö se mitään sotilaallista? Ei tekisi, koska Nato-maahan hyökkäämisen kustannus olisi vieläkin korkeampi kuin Suomeen hyökkäämisen kustannus olisi nyt. Yhteenkään Naton jäsenvaltioon ei koskaan ole hyökätty – ei edes Viroon, joka on Venäjän rajanaapuri.

Koska Suomen NATO-jäsenyyden myötä Suomesta saavutettavissa oleva hyöty Venäjälle pysyisi samana, mutta hyökkäämisen kustannus nousisi entistäkin korkeammaksi, oma kokonaislaskelmani tuottaa tuloksen: kannattaa liittyä.