Opettaja irtisanottiin, koska viittasi oppilaaseen biologian mukaisella pronominilla – tapaus korkeimpaan oikeuteen

17.02.2022

USA:n Virginiassa opettaja erotettiin, koska hän kieltäytyi kutsumasta biologista tyttöä pojaksi. Nyt asia on korkeimman oikeuden käsissä.

Ranskankielen opettaja Peter Vlaming irtisanottiin työstään opettajana vuonna 2018.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun tuolloin itsensä pojaksi kokeva biologinen tyttö pyysi, että häntä kutsuttaisiin hänen mies-nimellään. Vlaming suostui tähän, mutta sanoi, että ei uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi voisi kutsua oppilasta englanninkielen maskuliinisella pronomilla (he).

Vlamingin mukaan hän pyrki välttämään oppilaan kohdalla feminiinistä pronominia, mutta oli kerran luokan edessä epähuomiossa viitannut oppilaaseen pronominilla ”she”. Myöhemmin samana päivänä rehtori kutsui Vlamingin luokseen ja aloitti prosessin irtisanomiseksi. 

Vuotta myöhemmin Vlaming nosti kanteen koulun johtokuntaa vastaan. Vlaming väitti, että koulu oli rikkonut hänen perusoikeuksiaan. Virginian osavaltion käräjäoikeus hylkäsi opettajan nostaman kanteen viime elokuussa ilman selityksiä. 

Tässä on kyse puhumiseen pakottamisesta

Nyt opettajan asianajaja Schandevel pyytää korkeinta oikeutta palauttamaan tapauksen käräjäoikeuteen.

”Vlamingia ei irtisanottu, koska hän sanoi jotain. Hänet irtisanottiin, koska jätti sanomatta jotain, mikä on hänen uskonnollisen vakaumuksensa vastaista”, perusteli Schandevel tiistainan korkeimmalle oikeudelle.

”Yksikään hallitus ei voi pakottaa ketään puhumaan tavalla, joka loukkaa heidän perusmaailmankuvaansa”, sanoi Chris Schandevel. 

”Tässä on kyse puhumiseen pakottamisesta.”

Kyse on nyt siitä, ottaa korkein oikeus tapauksen käsiteltäväkseen. Jos ottaa, se tapahtunee syksyllä.

Lähde: Daily Signal

Alla olevalla videolla opettaja Peter Vlamig itse kertoo tapauksesta.