Kanadan Kansalaisvapauksien yhdistys haastaa Trudeaun hallituksen oikeuteen

20.02.2022

Uutiskanava CBC:n mukaan Kanadan kansalaisvapauksien yhdistys (CCLA) haastaa Kanadan liittohallituksen oikeuteen. Syynä on hallituksen käyttöön ottama hätätilalaki mielenosoitusten tukahduttamiseksi.

“Hätävaltuuksia ei saa normalisoida”, sanoi CCLA:n pääjohtaja Noa Mendelsohn.

Hänen mukaansa hätilasäädösten käyttö “loukkaa selvästi kanadalaisten perusoikeuksia”.

Hallituksen mukaan mielenosoitukset ovat uhka Kanadan taloudelle ja kansalaisten turvallisuudelle. Tämä on ensimmäinen kerta, kun lakia sovelletaan sen jälkeen, kun parlamentti hyväksyi sen vuonna 1988. Hätätilalaki on entinen sotatilalaki.

Mendelsohn myönsi, että mielenosoitusten aikana on ollut “väkivaltaisista, rasistisista ja homofobisista tekoja”, mutta sanoi, että ne eivät oikeuta nyt käyttöön otettuja toimia.

Amnesty International sanoi torstaina julkaisemassaan lehdistötiedotteessa, että Kanadan hätätilalaki “herättää huolta ja kysymyksiä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta”.

Laki antaa liittohallitukselle väliaikaiset valtuudet tukahduttaa mielenosoitukset muun muassa kieltämällä matkustaminen mielenosoitusalueille. Laki antaa myös mahdollisuuden jäädyttää mielenosoitusta tukevien pankkitilejä.

Lue: Viranomaiset jäädyttäneet Kanadassa 76 pankkitiliä – omistajilla “yhteyksiä mielenosoituksiin” 

”Demokratiassa kansalaiset ottavat poliittisesti kantaa mieltään osoittamalla, olivatpa he sitten ympäristöaktivisteja, opiskelijoita, alkuperäiskansojen puolustajia, lakossa olevia työntekijöitä, mustien oikeuksien puolustajia tai muita, jotka vastustavat hallituksen toimia”, Mendelsohn sanoi.

“Kaikki eivät välttämättä ole samaa mieltä jokaisen liikkeen tavoitteista.”

CBC:n mukaan myös Amnesty International sanoi torstaina julkaisemassaan lehdistötiedotteessa, että Kanadan hätätilalaki “herättää huolta ja kysymyksiä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta”.