Justin Trudeaun otteet kansalaisiaan kohtaan kovenevat – käyttöön entinen sotatilalaki

15.02.2022

Justin Trudeau ottaa ensimmäistä kertaa koko lain voimassaolon aikana käyttöön hätätilalain, joka antaa hallinnolle laajat toimivaltuudet. Laki muun muassa mahdollistaa pankkitilien jäädyttämisen sekä ihmisten pakottamisen töihin.

Trudeaun mukaan mielenosoitukset hankaloittavat ihmisten elämää Ottawassa ja saavat aikaan vakavia taloudellisia vahinkoja koko maassa.

”Ottawassa perheet ja yritykset ovat joutuneet kestämään katujen miehittämistä, ahdistelua ja lakien rikkomista. Tämä ei ole rauhanomainen mielenosoitus”, Trudeau sanoi.

Kanadan hätätilalaki säädettiin vuonna 1988 korvaamaan sotatilalaki. Hätätilalaki antaa hallitukselle mahdollisuuden mm. pakottaa yritykset ja työntekijät palvelukseen, mikä tässä tapauksessa saattaisi koskea hinausautojen kuljettajia. He eivät ole tähän mennessä halunneet sekaantua Ottawan mielenosoituksiin.

Kanadan kansalaisvapauksien yhdistys julkaisi lausunnon, jonka mukaan mielenosoitukset eivät edellytä hätätilanteita koskevan lain käyttöön ottamista.

Lailla voidaan myös rajoittaa mielenosoituksia. Lisäksi laki sallii armeijan käytön poliisina. Trudeau kuitenkin painotti, että armeijaa ei kutsuta paikalle, mutta poliisi tarvitsee uusia työkaluja.

Alunperin mielenosoittajat vastustivat lakia, joka velvoittaisi rekkakuskeja rokottautumaan Kanadan ja USA:n välisen rajan ylittämiseksi. Sittemmin järjestäjät ovat sanoneet tavoitteekseen lopettaa kaikki koronarajoitukset.

Maanantaina Kanadan kansalaisvapauksien yhdistys julkaisi lausunnon, jonka mukaan mielenosoitukset eivät edellytä hätätilanteita koskevan lain käyttöön ottamista.

Laki sallii armeijan käytön poliisina.

”Hätätilalaki voidaan sen omien ehtojensa mukaan ottaa käyttöön vain, kun tilanne ’uhkaa vakavasti Kanadan hallituksen kykyä säilyttää Kanadan suvereniteetti, turvallisuus ja alueellinen koskemattomuus’ ja kun tilannetta ’ei voida käsitellä tehokkaasti minkään muun Kanadan lain mukaisesti’, lausunnossa todettiin.”

“Hätätilanteita koskeva laki on tarkoitettu käsittelemään tällaisia ​​Kanadan äärimmäisiä uhkia, ei suojelemaan taloutta.”

Lähde National Post