Jussi Saramo, oletko kommunisti? (video)

10.02.2022

Linkki Saramon haastatteluun artikkelin lopussa.

Jussi Saramo on vasemmistoliiton kansanedustaja ja entinen opetusministeri. Saramo kieltää olevansa kommunisti, mutta uskoo kommunistisen utopian olevan mahdollinen.

Jussi Saramo on kotoisin Porvoosta. Hänen vanhempansa erosivat Saramon ollessa lapsi ja hän on kasvanut kolmen lähivanhemman – biologisen isänsä, isäpuolensa ja äitinsä – kanssa.

Koti ei ollut polittisesti erityisen aktiivinen, mutta kaikki äänestivät kokoomusta. Saramon mukaan se oli “vain tapa”. Saramo itse sai vasemmistolaisen herätyksen käydessään isänsä luona Brasiliassa. Hän kertoo, että ymmärsi siellä, mitä valtavat tuloerot, kapitalismi ja luonnon riistäminen saavat aikaan.

Saramo kieltää olevansa kommunisti siten kuin useimmat sen ymmärtävät, mutta myöntää unelmoivansa kommunistisesta utopiasta. Hän tarkoittaa sillä maailmaa, jossa kaikilla on “riittävästi” kaikkea, eikä ole jatkuvaa kilpailua resursseista.

Filosofisen kommunismipohdinnan jälkeen keskustelu ajautuu Veikkauksen rooliin. Puopolo ja Saramo väittelevät monopolin mielekkyydestä. Saramo puolustaa Veikkauksen monopolia, joka hänen mukaansa on paras tapa ehkäistä pelihaittoja.

Loppua kohden keskustelu ampaisee taas hieman filosofisemmille kierroksille ja Puopolo kysyy: “Tuntuuko sinusta pahalta ottaa pois muilta heidän omalla työllään ansaitsemaansa rahaa?”

Katso videolta, mitä Saramo vastaa.