Yliopisto lisäsi Harry Potterin Viisasten kiveen sisältövaroituksen

28.01.2022

Britanniassa Chesterin yliopisto on merkinnyt J.K.Rowlingin kirjan “Harry Potter ja viisasten kivi” sisältövaroituksella (trigger warning). Yliopiston mukaan opiskelijoita on varoitettava, koska kirja sisältää ongelmallista sisältöä koskien sukupuolta, rotua, seksuaalisuutta, yhteiskuntaluokkia ja identiteettiä.

Englanninkielen laitos antoi kirjasta varoituksen uusille opiskelijoille, jotka olivat osallistumassa Dr. Richard Leahyn vetämälle kirjallisuuden kurssille. Yhtenä kurssikirjana oli Harry Potter ja viisasten kivi. Varoituksen lisäksi yliopisto korosti, että opiskelijat voivat tehdä erillisen ilmoituksen, mikäli kokevat kirjan sisällöt haitallisiksi.

Kurssin vetäjä Dr. Leahy ei liene laitoksen toimista pahoillaan, koska hän kirjoitti jo marraskuussa 2019 Twitteriin: “Rowling paljastaa, ettei hän ole paras ystäväni.”

Huomionarvoista on, että Leahy käytti twiitissään Rowlingista englanninkielen pronominia “he”, joka viittaa mieheen.

Rowling itse joutui pari vuotta sitten massiivisten transfobiasyytösten kohteeksi, kun hän muun muassa naureskeli artikkelille, jossa ei puhuttu naisista vaan “ihmisistä jotka menstruoivat”.

Rowling on yrittänyt puolustautua syytöksiltä. Hän on esimerkiksi korostanut, että ei koskaan ole väittänyt, että sukupuolia (gender) olisi vain kaksi.

TOIMITUKSEN KOMMENTTI

Erikoista tietenkin on, miksei niin saisi väittää, koska se on totta. Sukupuolia on kaksi: koiras ja naaras. Sukupuolten erilaistuminen ja jako kahteen on alkanut evoluutiossa 1,5 miljardia vuotta sitten. Sukupuolen dikotomia läpäisee kaikki nisäkkäät ja ison osan muitakin eläimiä.

Sukupuoli määräytyy sukusolujen koon perusteella ja koska sukusoluja on kahdenlaisia, myös sukupuolia on kaksi. Ne yksilöt, jotka eivät tuota kumpiakaan sukusoluja, ovat sukupuolettomia, mutta sukupuolettomuus ei ole sukupuolikategoria.

Sukupuolia on siis kaksi, sukupuolikokemuksia ehkä enemmän. Kuka tietää.

Lähde: Daily mail.

P.S. Jos jako kahteen sukupuoleen tuntuu täysin uskomattomalta ja kenties ahdistavalta, suosittelen lukemaan täältä biologi Atte Komosen erinomaisen tekstin.