TikTok kielsi “väärin sukupuolittamisen” ja “haamunimeämisen”

12.02.2022

TikTok kertoi tiistaina selkeyttäneensä sääntöjään. Päivitetyissä ohjeissa sanotaan, että väärin sukupuolittaminen, haamunimeäminen ja misogynia ovat osa kiellettyä ”vihaideologiaa”.

TikTokin mukaan vihaideologiat ovat olleet jo aiemmin kiellettyjä, mutta sääntöjä oli tarpeen selventää.

Väärin sukupuolittaminen tarkoittaa, että joko tarkoituksella tai vahingossa ilmaisee toisen olevan eri sukupuolta kuin tämä omasta mielestään on. Ratkaisevaa väärin sukupuolittamisen kannalta ei ole biologinen sukupuoli vaan sukupuolikokemus.

Jos ihminen esimerkiksi on biologisesti mies, hänen kutsumisensa mieheksi on väärin sukupuolittamista siinä tapauksessa, että hän ei koe olevansa mies.

Haamunimeäminen puolestaan tarkoittaa sitä, että kutsuu transihmistä tämän aiemmalla nimellä, joka ei ole yhteensopiva hänen oman sukupuolikokemuksensa kanssa.

Väärin sukupuolittaminen tarkoittaa, että joko tarkoituksella tai vahingossa ilmaisee toisen olevan eri sukupuolta kuin tämä omasta mielestään on.

Päivitettyjen sääntöjen mukaan tili suljetaan, mikäli käyttäjä julkaisee sisältöä, jossa transihmistä väärin sukupuolitetaan tai haamunimetään. Tili suljetaan myös, jos siltä julkaistaan sisältöä, joka ”kuvaa yksilölle tai ryhmälle aiheutettua haittaa suojellun ominaisuuden perusteella”. Myös eheytyshoitoja markkinoiva sisältö on kielletty. 

Uudessa ohjeessa on tarkennettu muitakin sääntöjä, muun muassa syömishäiriöihin liittyen. TikTokissa on ollut kiellettyä mainostaa syömishäiriöitä, mutta jatkossa ”häiriintyneen syömisen” markkinointi on kielletty. Myös vaarallisten haasteiden osalta kieltoa päivitettiin.

Yhdysvaltalaisen National Public Radion siteeraaman raportin mukaan vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä TikTokiin ladattiin 91 miljoonaa videota, joista 1,5% poistettiin sääntörikkomusten takia. Poistetuista videoista 1 prosentissa kyse oli rotuun, seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoleen liittyvästä puheesta.