Suomeen kehittymässä ravintoloiden joukkokapina – ovet auki 4.2.?

30.01.2022

Ravintoloiden ja hotelleiden toimintaa on rajoitettu koronakriisin aikana sellaisella voimalla, että on ollut vain ajan kysymys, milloin yrittäjillä “keittää kone kiinni”. Nyt näyttää siltä, että mitta on täysi.

Ossi Paloneva on itse entinen ravintoloitsija, joka joutui koronan takia lyömään lapun luukulle. Nyt hän on käynnistänyt “tunnustelut”, millaista halukkuutta alalla olisi uhmata hallituksen koronarajoituksia.

“Tavoitteena on, että ravintolat avaisivat ovensa ensi perjantaina 4.2. klo 18 ja olisivat siitä eteenpäin normaalisti auki”, sanoo Paloneva.

Ajatuksena on, että mikäli mukaan saadaan vähintään sata ravintolaa, kasvaa joukkovoima niin suureksi, ettei viranomainen enää pysty estämään elikeinonharjoittamista.

Ravintoloilla on kuitenkin Palonevan mukaan erittäin korkea kynnys lähteä kansalaistottelemattomuuden kelkkaan. Yhtenä uhkana on sanktio, kuten alkoholilupien menettäminen. Sen mahdollisuutta Paloneva tosin pitää pienenä.

Virallisten sanktioiden lisäksi ravintoloita jarruttaa kuitenkin myös leimaantumisen pelko. Vaikka kyse on perusoikeuksien puolustamisesta, on julkisessa keskustelussa korostunut erittäin voimakkaasti terveys. Yksittäinen ravintoloitsija saattaisi siksi näyttäytyä monille muiden hyvinvoinnista välinpitämättömänä, vaikka se ei olisi todellisuudessa perusteltua.

Palonevan mukaan tämänhetkiset rajoitukset eivät ole tieteen ja asiantuntijatiedon valossa perusteltuja. Ravintoloitsijat voivat ilmoittautua mukaan täällä.

Katso Palonevan koko haastattelu videolta.