Spotify ei alistu ulkopuoliseen painostukseen – “Emme muuta käytäntöjämme”

04.02.2022

Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek kommentoi Joe Roganiin liittyvää kohua keskiviikkona. Ek sanoi, että Spotify yrittää löytää tasapainon luovan ilmaisun ja käyttäjien turvallisuuden välillä.

”Työtä tämän tavoitteen kanssa on vielä tehtävänä, mutta Spotify on jo nyt hyvässä vauhdissa. Meillä on ratkaiseva rooli tasapainon löytämisessä vapaan ilmaisun ja käyttäjien turvallisuuden välillä. Jatkamme yhteistyötä asiantuntijoiden kanssa”, sanoi Ek.

Ekin mukaan Rogan-kohun vaikutusta Spotify’hin on liian aikaista arvioida.

”Kun meitä kohtaan on aiemmin noussut kritiikkiä, vaikutukset mitataan kuukausissa, ei päivissä.”

Spotify ei aio suostua ulkopuoliseen painostukseen

Spotifyta on painostettu moneen otteeseen Roganin podcastin lakkattaumiseksi. Neil Youngin uhkavaatimus oli näkyvin teko, mutta jo aiemmin lääkäreistä, vähemmän pätevöityneistä terveysalan työntekijöistä sekä tavallisista ihmisistä koostunut joukko lähetti Spotifylle avoimen kirjeen, jossa se vaati Roganin lakkauttamista.

Spotify ei kuitenkaan aio suostua ulkopuoliseen painostukseen.

”Emme muuta käytäntöjämme yhden podcastin, mediassa käydyn keskustelun tai kenenkään puhelun perusteella”, Spotifyn toimitusjohtaja sanoi.

“Käytäntömme on kirjoitettu huolellisesti asiantuntijoiden avulla. Ne sopivat alustallemme.”

Nimettömän lähteen mukaan Ek oli sanonut Spotifyn työntekijöille, että Spotify ei kuratoi Roganin podcastin sisältöjä, koska Spotify pitää itseään alustana, ei varsinaisena julkaisijana.

KOMMENTTI

Julkaisijan ja alustan ero on se, että julkaisijalla on oltava päätoimittaja, joka lopulta on vastuussa kaikesta välineessä julkaistusta sisällöstä, mutta alustalla jokainen käyttäjä on vastuussa julkaisemastaan sisällöstä itse. Siten alusta ei juridisesti ole vastuussa siitä, mitä sen alustalla on julki.

Tämän juridisen eron myötä sosiaalisen median alustoilla, kuten Twitterillä tai Facebookilla, on voimakas kannustin säilyttää statuksensa alustana. Mikäli niihin alettaisiin juridisessa mielessä suhtautua julkaisijoina, ne joutuisivat ennen julkaisua läpikäymään kaiken sisällön välttyäkseen mahdollisilta rikosprosesseilta. Se tietäisi niille valtavia lisäkustannuksia.

Tämä kannustin toimii myös vallanpitäjän keinona painostaa somejättiläisiä. Lainsäätäjä voi ikään kuin sanoa: ”Siivotkaa alustanne vapaaehtoisesti puhtaaksi misinformaatiosta, niin saatte pitää statuksen ’alusta’. Muussa tapauksessa teemme teistä julkaisijoita ja sen jälkeen olette juridisesti vastuussa siitä, mitä päästätte julki.”

Statuksen muuttumisen pelossa somejättiläiset ovat alkaneet siivota alustojaan. Siivouksen työkalu on ”yhteisösäännöt”.

Esimerkiksi koronaan liittyvien väitteiden osalta säännöt ovat käytännössä sellaiset, että vain viranomaistieto on sallittua. Kaikki muu on ”misinformaatiota”.

Tämä miellyttää toki sekä viranomaisia että lainsäätäjää, mutta tuhoaa vapaan ilmaisun ja muuttaa somealustat hiljalleen viranomaisen tiedotuskanaviksi.

Lähde: The Blaze