Sotavangiksi jäänyt venäläinen upseeri: “Meidät huijattiin sotaan”

07.03.2022

Muistutamme lukijoita siitä, että kaikkeen sodasta kerrottuun on suhtauduttava varauksella. Sotapropaganda on erittäin tehokasta molemmin puolin.

Ukrainalaisten vangiksi jäänyt venäläinen komentaja tuomitsi Moskovan hyökkäyksen “kansanmurhana”. Hänen mukaansa heidät huijattiin uskomaan, että natsit ovat vallanneet Kiovan ja että ukrainalaiset tarvitsivat vapauttamista.

Kansalliskaartin everstiluutnantti Astahov Dmitri Mihailovitš vangittiin kahden muun sotilaan kanssa. Kiinni jäätyään Mihailovitš sanoi, että hänelle oli kerrottu, että Ukrainassa olisi ”fasistinen hallinto” ja että “nationalistit ja natsit olivat vallassa”.

“Ilmeisesti tämä oli yksipuolista tietoa”, Mikhailovich sanoi maanantaina ilmestyneessä videossa.

Mihailovitšin mukaan hänen epäilyksensä vahvistuivat entisestään, kun hän sai tietää, että hänen ukrainalaiset suosikkinyrkkeilijänsä Oleksandr Usyk ja Vasili Lomachenko suunnittelivat ryhtymistä vastarintaan, kertoo The New York Post.

Mihailovitš anoi armoa ukrainalaisilta ja sanoi olevansa valmis menemään vankilaan julman hyökkäyksen takia.

”Häpeän, että tulimme tähän maahan”, eversti sanoi. “En tiedä miksi teimme sen. Tiesimme hyvin vähän ja toimme surun tänne.”

Sotavanki kehotti myös Ukrainaa antamaan venäläisten joukkojen elää.

Kommentti

Ei ole varmuutta siitä, puhuuko Mihailovitš totta vai onko hänet esimerkiksi sotavanvankeuden myötä pakotettu osaksi ukrainalaisten propagandaa. On myös mahdollista, että Mihailovitš sanoo mitä tahansa, minkä arvelee edesauttavan hänen omaan asemaansa sotavankina.