Russia Todayn estämisessä ei ole mitään järkeä

Hyvesignaloinnin yksi typerimmistä tempauksista toteutui, kun muun muassa YouTube, Twitter ja Spotify estivät Venäjän valtion propagandaa levittävän Russia Today -kanavan. Päätös on suoraan sanoen idioottimainen. Valheita ei pidä estää vaan pitää kertoa, että ne ovat valheita.

Päätös on typerä ainakin kolmesta syystä.

Ensinnäkin venäläisistä ylivoimainen enemmistö saa tietonsa televisiosta. Sosiaalisen median kanavat ovat koko väestön mittakaavassa tiedonsaanin kannalta merkityksettömiä.

Toiseksi länsimaisten toimittajien ja muiden sotaa seuraavien on entistä vaikeampaa saada tietoa siitä, millaista propagandaa Venäjällä levitetään. Siksi tempauksen vaikutus on kovimmillaan lännessä – ja vaikutus on haitallinen.

On esimerkiksi suomalaisten etu olla perillä siitä, miten Suomesta Venäjällä kirjoitetaan. Jos Venäjällä alkaisi systemaattinen suomalaisten mustamaalaaminen, olisi se ilman muuta hälyttävä tieto turvallisuuden kannalta. Juuri niin tapahtui ukrainalaisille.

Valheita ei pidä estää vaan pitää kertoa, että ne ovat valheita.

Kolmanneksi kyse on periaatteesta. Yksi keskeisimmistä demokratiat diktatuureista erottavista elementeistä on sananvapaus. Juridisessa mielessä toki sananvapautta ei nytkään loukata, koska Russia Todayta ei ole estänyt mikään valtio. Tiedonsaannin rajoittuminen kuvaakin ehkä parhaiten sitä, mistä on kyse.

Jos tiedonsaantia ei rajoiteta, seuraa automaattisesti valtava määrä informaatiota. Se edelleen tarkoittaa, että joukossa on myös valheita. Niitä ei kuitenkaan pidä estää vaan pitää ainoastaan kertoa, että ne ovat valheita.

Petteri Järvisen tuoreessa blogissa on erinomainen havainto siitä, että kyse ei ole ainoastaan yritysten omasta liiketoimintapäätöksestä vaan nyt EU-lakeihin nojaten RT ja Sputniknews ovat kiellettyjä nettisivuja koko EU-alueella.

Russia Todayn “uutisia”

Liitän tähän muutaman Russia Todayn nettisivuilta poimimani “uutisen”, jotka twiittasin aiemmin. Niistä käy hyvin ilmi, miten systemaattisesti ja miten erilaista narratiivia venäläisille sodasta kerrotaan.

  • Russia Today uutisoi, että Venäjän joukot suojelevat siviilejä ja tekevät täsmäiskuja sotilaskohteisiin. RT:n mukaan myös Ukrainan asevoimien Venäjä-vastaista infoa lähettävä TV-torni on tuhottu.
  • Valtion propagandaa levittävä RT myös parhaillaan kertoo, että venäläiset saavat puheluita, joissa Zelensky pyytää lopettamaan sodan. RT:n haastattelemien “asiantuntijoiden” mukaan puheluiden taustalla on Ukrainan armeijan “valheiden levittämiseen erikoistunut organisaatio”.
  • Proganda jatkuu väitteellä, että sosiaalinen media on täynnä valheita “erikoisoperaation” mustamaalaamiseksi. Kaiken takana on RT:n mukaan Ukraina, joka on mobilisoinut valtavan määrän tekijöitä tuottamaan valeuutisia, joille ostetaan tilaa venäläisiltä sivuilta.
  • Seuraavaksi on vuorossa ihmisläheinen juttu, joka kuvaa Donbassin kauheuksia. Jutussa nyt teni-ikäiset nuoret kertovat kahdeksan vuotta kestäneistä lapsuuden kauhuistaan, jotka jatkuvat yhä. Jokaisessa uutisessa puhutaan Venäjän “erikoisoperaatiosta”.

On parempi tietää.