Ricky Gervais rikkoo tabuja kertomalla tosiasioita – näin absurdi asetelma pääsee syntymään

Ricky Gervais’n uusin Netflix-spesiaali on hulvaton. Samaan aikaan se on herättänyt raivoa, koska Gervais tekee nerokkaalla tavalla komiikkaa pyhistäkin pyhimmästä – sukupuolen “moninaisuudesta”.

“Gervais täytyy vaientaa!” mekkaloivat transaktivistit, eikä se tule kenellekään yllätyksenä. Kun Dave Chapelle ensimmäisenä valtavirran koomikkona jokin aika sitten teki pilaa transaktivisteista, alkoi samanlainen vastarinta. Netflix osoitti Chapellen kohdalla, ettei taivu painostukseen.

Sen sijaan Netflix laati ohjeistuksen työntekijöilleen. Karkeasti ottaen siinä sanotaan, että jos ei kykene hyväksymään taitelijoiden ilmaisunvapautta, Netflix ei välttämättä ole silloin ihmiselle oikea työpaikka. Uskon, että sama pätee Gervais’n kohdalla.

Sukupuoliaktivistit ovat kuitenkin onnistuneet “canceloimaan” valtavan määrän ihmisiä ennen tätä. Kysymys kuuluu, miten se on mahdollista?

Kun Dave Chapelle ensimmäisenä valtavirran koomikkona jokin aika sitten teki pilaa transaktivisteista, alkoi samanlainen vastarinta. Netflix osoitti Chapellen kohdalla, ettei taivu painostukseen.

Kyse on siitä, että ihmisten tarve kilpailla moraalisesta paremmuudesta on aina kovempi kuin tarve kilpailla älyllisestä paremmuudesta. Siten syntyy “ajan henkiä”, jotka ovat kulloisenkin moraalisen normin sanelemia ja voivat olla röyhkeällä tavalla ristiriidassa todellisuuden kanssa. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, koska ihmisille puhtoinen julkikuva on tärkeämpää kuin älyllinen rehellisyys.

Nyt “ajan henki” on, että sukupuolia on monta. Kukaan ei kerro, kuinka monta tai että jos koiras ja naaras eivät enää ole sukupuolia, mitä ne sitten ovat.

Sukupuolten lukumäärän kasvattaminen kahdesta ylöspäin romuttaa myös biologiassa suvullisen jatkumisen teorian. Edes sillä ei ole merkitystä, että sukupuolet ovat alkaneet erilaistua evoluutiossa 1,5 miljardia vuotta sitten ja sukupuolen binäärisyys läpäisee kaikki nisäkkäät sekä suuren osan kaikkea muutakin elollista. Ei tosin ihan kaikkea, sillä esimerkiksi sienissä todella on useita “sukupuolia”.

Kun moraalinen paremmuus muiden silmissä ja faktat kilpailevat, faktat häviävät aina.

Ihmisten ja muiden nisäkkäiden kohdalla asia ei kuitenkaan voisi olla selvempi: sukupuolia on kaksi. Sukupuolia on kaksi, koska sukusoluja on kahdenlaisia. Sen lisäksi on pieni määrä biologisesti sukupuolettomia, mutta sukupuolettomuus ei ole sukupuolikategoria.

Vaikka sukupuolia onkin vain kaksi, on noin kahdeksan miljardia tapaa olla koiras (mies) tai naaras (nainen) – myös anatomisesti. Kuitenkin tämä biologisesti selvä asia, joka on yhtä totta kuin että maa kiertää aurinkoa, ei ole “ajan hengen mukaista”.

Kun moraalinen paremmuus muiden silmissä ja faktat kilpailevat, faktat häviävät aina. Kuten Gervais sanoo: “The most offensive thing you can nowadays do is to say: women don’t have penis.”