Päivi Räsäsen oikeudenkäynti saa huomiota USA:ssa – “Suomi on hylännyt liberaalin demokratian”

USA:n katsotuin kaapeliuutiskanava Fox News haastatteli Päivi Räsästä tämän oikeudenkäynnistä. Fox News kertoo kirjoittamassaan jutussa, että Päivi Räsänen ja piispa Juhana Pohjola ovat syytettyinä rikoksesta, josta heitä uhkaa jopa kahden vuoden vankeus. 

Fox on teknisesti oikeassa, koska maksimirangaistus kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on kaksi vuotta vankeutta. Kuitenkin mikäli tuomio tulee, rangaistus kummalle tahansa on tosiasiallisesti sakkoja.

Foxin mukaan Räsästä ja Pohjolaa syytetään ”uskonnollisten näkemysten ilmaisemisesta”. 

Rikosnimike ei ole uskonnollisten näkemysten ilmaisu, mutta käytännössä siitä on kyse. Foxin muotoilu kuitenkin kertoo, että USA:sta katsottuna Suomi näyttäytyy tällä hetkellä kansalaisiaan mielipiteiden perusteella jahtaavana epäoikeusvaltiona. 

Fox Newsin eilen julkaisemassa kahden republikaanipoliitikon mielipidekirjoituksessa sanotaan, että Räsäsen tapausta ei voi ohittaa olankohautuksella. Toinen kirjoittajista on edustajainhuoneen jäsen. Kirjoittajien mukaan vastaava saattaa olla edessä myös USA:ssa, ellei uskonnonvapautta puolusteta jatkuvasti.

USA:sta katsottuna Suomi näyttäytyy kansalaisiaan mielipiteiden perusteella jahtaavana epäoikeusvaltiona.

Poliitikot kirjoittavat, että Suomi on unohtanut liberaalin demokratian ja muistuttaa teokratiaa, jossa valtion dogmin kanssa erimielisiä rangaistaan. Teokratia tarkoittaa hallintomuotoa, jossa uskonnollisilla johtajilla ja instituutioilla on suuri valta.

Räsänen sanoo Foxille videoyhteyden välityksellä antamassaan haastattelussa, että on optimistinen oikeudenkäynnin suhteen. Hän kuitenkin lisää, että on ollut optimistinen koko ajan. 

“En olisi koskaan uskonut, että tämä tapahtuu Suomessa, koska olemme demokratia. Perustuslaissamme on sanan- ja uskonnonvapaus”, sanoo Räsänen.

Amerikkalaispoliitikot kirjoittavat, että Suomi on unohtanut liberaalin demokratian ja muistuttaa teokratiaa, jossa valtion dogmin kanssa erimielisiä rangaistaan.

Räsänen sanoi, että jos hänet tuomitaan, jatkossa on kiellettyä olla samaa mieltä Raamatun kanssa. 

”On toki sallittua olla samaa mieltä Raamatun kanssa omassa mielessään, mutta et voi sanoa sitä julkisesti”, sanoi Räsänen.

Räsänen toisti Foxille Suomessa moneen kertaan esiin tuomansa omituisuuden oikeudenkäynnissä: Räsäsen mukaan syyttäjä syyttää häntä sanoista, joita hän ei ole sanonut. Aiemmin MTV:n Uutisaamussa haastateltavana ollut rikosoikeuden professori Matti Tolvanen piti tätä erittäin omituisena seikkana, jolle ei löydy selitystä. 

Räsänen kertoi Foxille myös, että syyttäjä vertasi Raamattua Mein Kampfiin.