Kanadassa tuhannet rekkakuskit yrittävät estää valtion äärimmäisen rajut koronatoimet

29.01.2022

Guinnesin ennätystenkirjan mukaan maailman pisin rekkajono oli Egyptissä vuonna 2020. Jono oli 7,5 km pitkä. Nyt ennätystä ollaan rikkomassa toden teolla, kun Kanadassa rekkakuskit ovat nousseet vastustamaa valtion erittäin rajuja koronatoimia.

“Jono on 70 km pitkä. Olen nähnyt siitä ilmakuvia. Näky on todella vaikuttava.”, sanoo Freedom Convoyn (Vapauden saattue) edustaja Toronto Sun -lehdelle.

Tämän kuun puolessa välissä voimaan astuneet kuljettajien pakkorokotukset olivat kulkueeseen osallistuvan suomalaisen rekkakuskin Jan-Erik Petäjän mukaan “se viimeinen olki, joka katkaisi kamelin selän”.

Kuskeista jotkut tulevat niin kaukaa, että ovat lähteneet liikkeelle jopa viikkoa aiemmin. Jonon on tarkoitus saapua Ottawaan tänään lauantaina. Hurjimmissa arvioissa on puhuttu jopa 50 000 paikalle saapuvasta rekasta. Tarkkaa lukumäärää ei tiedä kukaan, mutta lähes varmasti kyse on vähintäänkin tuhansista.

Rekkakuskien tarkoituksena on katkaista tai aiheuttaa ongelmia tavarantoimituksiin ja painostaa sitä kautta hallintoa luopumaan koronarajoituksista.

Kanadassa on jo ollut pulaa joistakin tuotteista, mutta ongelmat saatavuudessa ovat olleet lyhytaikaisia. New York Timesin mukaan ainakin osa ongelmista selittyy viime aikojen erittäin huonoilla sääolosuhteilla.

Freedom Convoy -nimellä kulkeva saattue on kerännyt kansalaisilta lahjoituksina yli viisi miljoonaa euroa ja mielenosoituksen Facebook-sivulla on yli 320 000 jäsentä. Myös Elon Musk, Donald Trump ja Joe Rogan ovat ilmaisseet tukensa saattueelle.

Lähteet: New York Times, Toronto Sun, Youtube-kanava “Toinen perspektiivi”