CDC pidensi suositustaan rokotusten annosväliksi nuorille miehille – voi pienentää riskiä sydänlihastulehdukseen

23.02.2022

USA:n tartuntatautivirasto CDC on muuttanut suositustaan rokotusten annosväliksi 12–39-vuotiaille miehille. Uuden suosituksen mukaan miehet voivat pidentää ensimmäisen ja toisen rokotteen annosvälin kahdeksaan viikkoon. Aiemmin annosväliksi suositeltiin kolmea viikkoa. 

CDC:n mukaan annosväliä voi pidentää pienentääkseen mahdollisuutta sinänsä harvinaisen sydänlihastulehduksen kehittymiselle. Rokotusten on tiedetty nostavan nuorilla miehillä jonkin verran mahdollisuutta saada sydänlihastulehdus eli myokardiitti. CDC:n mukaan todennäköisyys on kuitenkin joka tapauksessa erittäin pieni. 

CDC:n uudessa ohjeessa sanotaan, että joissain tutkimuksissa on havaittu, että nuorilla sekä nuorilla aikuisilla rokotteen ja myokardiitin yhteys alenee ja rokotteen tehokkuus kasvaa, mikäli annosväli on vähintään neljä viikkoa, kirjoittaa muun muassa Washington Examiner -lehti. 

CDC:n rokoteasiantuntijoiden paneeli kokoontui aiemmin tässä kuussa punnitsemaan annosten välisen aikavälin pidentämisen etuja ja riskejä 12–39-vuotiaille miehille.

“Kuukausia myöhässä, mutta on hyvä nähdä tämä virallisena ohjeena”, twiittasi Walid Gellad, lääketieteen professori Pittsburghin yliopistosta, joka on ollut suorapuheinen aiheesta.