BBC:n faktantarkistus Joe Roganin podcastista meni aivan pieleen

04.02.2022

Maailman suurin yleisradioyhtiö BBC on julkaissut virheellisen ja harhaanjohtavan faktantarkistuksen Joe Roganin podcastista.

Roganin podcast on saanut kritiikkiä mediassa, koska vieraana on ollut poliittiselta taustaltaan monenlaisia ihmisiä, mukaan lukien henkilöitä, joilla on valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä koronan suhteen. BBC:n tekemä faktantarkistus pyrkii kumoamaan podcastissa esitettyjä väitteitä.

Faktantarkistus 1: Saavatko nuoret sydänlihastulehduksen todennäköisemmin koronarokotuksesta vai koronataudista?

BBC analysoi käsitystä siitä, että nuorille rokotteen terveysriskit olisivat suuremmat kuin koronataudin. Rogan ei kuitenkaan ole esittänyt tällaista väitettä. Todellisuudessa hän sanoi näin: “En usko, että nuorten koronatartunnan saaneiden sydänlihastulehduksen riski olisi korkeampi verrattuna rokotteen aiheuttamaan riskiin.”

BBC väittää tutkimusten osoittavan, että sydänlihastulehdus on huomattavasti yleisempi koronataudin kuin rokotteen jälkeen. BBC jättää kuitenkin huomioimatta, että Rogan puhui nuorista ihmisistä, ei koko ihmiskunnasta.

BBC:n lainaamassa tutkimuksessa itse asiassa todetaan, että alle 40-vuotiailla ihmisillä on 50% korkeampi mahdollisuus saada sydänlihastulehdus rokotusten jälkeen kuin koronatartunnan jälkeen:

Löydökset osoittavat, että kahteen mRNA-rokotteeseen liittyvät sydänlihastulehduksen riskit ovat hieman korkeammat alle 40-vuotiailla ja erityisesti toisen Moderna-rokotteen jälkeen. Tutkimuksessa arvioitiin, että positiivisen SARS-CoV-2-testin jälkeen ylimääräisiä sydänlihastulehdustapauksia oli 10 per miljoona ihmistä. Toisen mRNA-1273 (Moderna) -rokotteen jälkeen ylimääräisiä tapauksia oli 15 per miljoona ihmistä.

Lukuisten valtioiden viranomaiset – mm. Yhdysvaltojen, Ruotsin, Suomen, Norjan, Tanskan ja Belgian – ovat tunnistaneet sydänlihastulehduksen koronarokotteen sivuvaikutukseksi nuorten miesten keskuudessa. Siitä huolimatta rokoteyritykset testaavat rokotetta alle kuukauden kuukauden ikäisille lapsille.

“Yksi Joe Roganin kiistanalaisimmista vieraista on ollut virologi Robert Malone”

Faktantarkistus 2: Ihmisillä, jotka on rokotettu koronataudista paranemisen jälkeen, on suurempi riski saada sivuvaikutuksia

BBC huomauttaa: “Yksi Joe Roganin kiistanalaisimmista vieraista on ollut virologi Robert Malone”, ja lisää Malonen esiintyneen Roganin ohjelmassa pian sen jälkeen, kun hän oli saanut porttikiellon Twitteriin joulukuussa.

“Jaksossa esitettyjen harhaanjohtavien väitteiden joukossa oli yksi, jonka mukaan koronataudin jälkeen rokotetut ihmiset ovat suuremmassa vaarassa saada haitallisia sivuvaikutuksia”, BBC:n faktantarkistus sanoo.

Sitten BBC tarkistaa väitteen paikkansapitävyyden. “Yhdessä Iso-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että rokotteen jälkivaikutukset olivat yleisempiä niillä, joilla oli jo ollut koronatauti”, BBC toteaa, vaikka sanookin, että tutkimuksessa tarkasteltiin vain lieviä jälkivaikutuksia, kuten väsymystä ja päänsärkyä. BBC ei kuitenkaan tarjoa mitään vaihtoehtoista näkemystä.

Lukuisat tutkimukset ovat samaa mieltä Malonen väitteen kanssa:

  • Johns Hopkinsin yliopisto toteaa: “Jos sinulla oli koronatauti ennen rokotusta, ensimmäinen rokote voi aiheuttaa havaittavampia sivuvaikutuksia kuin ihmisillä, joilla ei ole ollut koronavirusta.”
  • Brittiläisessä tutkimuksessa sanotaan, että “ihmiset, joilla on ollut aikaisempi koronatartunta, ovat lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kokeneet yhden tai useamman jälkivaikutuksen Pfizer/BioNTech-rokoteannoksesta verrattuna ihmisiin, joilla ei ole ollut koronatartuntaa (33% vs. 19%).”
  • Yhdysvaltalainen tutkimus on osoittanut, että “rokotteen saajat, joilla on jo immuniteetti, kokevat sivuvaikutuksia huomattavasti useammin kuin ne, jotka eivät olleet saaneet koronatartuntaa ennen rokotusta.”
  • Eräässä tutkimuksessa todetaan, että tiettyjen sivuvaikutusten ilmaantuminen rokotuksen jälkeen saattaa viitata siihen, että henkilö oli parantunut koronatartunnasta.

Lopputulos: Ensimmäisessä tapauksessa BBC loi olkiukon; toisessa se vahvisti väitteen Roganin podcastissa. BBC:n faktantarkistustiimi tarvitsisi itse faktantarkistusta.

Lähde: The Daily Wire